Pål Anders Ullevålseter

 

Denne norske tøffingen har kjørt Rally Dakar hele 10 ganger, og vant i fjor rallyet Africa Race overlegent foran briten Newland og franskmannen Hamad. Africa Race er det eneste gjenlevende løpet av Rally Dakar, etter at det sør-amerikanske løpet Dakar blir avviklet. Han har en karriere som har vart i 30 år, og var den første norske kjøreren som fullførte det livsfarlige rallyløpet Dakar. I 2004 tok Ullevålseter VM-tittelen i ørkenrally, og 2006 ga ham en bronsemedalje.

Har gått hele løypa fra motocross til enduroDry field with dust cloud and trees in background

Som 19-åring begynte Ullevålseter å kjøre motocross, men han erkjente selv etter nesten ni år at han aldri kom til å bli god nok til å ta gull i VM, og byttet dermed til enduro som 28-åring i 1996. Allerede i 1998 tok han EM-tittel, noe han gjentok i 2000. I 1999 og 2001 ble det henholdsvis sølv og bronse. Da han deltok i Rally Dakar for første gang, kom han på en niendeplass, og ble utropt til beste amatør og nykommer.

Utenfor rally-livet

Denne rause, flotte mannen er ambassadør for MOT, en organisasjon som driver med holdningsskapende arbeid spesielt rettet mot ungdom. Han møtte sin utkårede i 71⁰ Nord, og hadde tenkt på frieriet i godt over to år før han satte alle kluter til og fridde til kjæresten i en lavvo på Norefjell – etter en helikoptertur som hun alltid hadde drømt om å ta. Ringen var kjøpt i Dubai, også denne i god tid før den store dagen. Sammen har de en liten datter, og

Også TV-kjendis

I tillegg til alle hans store sportsprestasjoner, har han gjort det veldig bra på isen, nærmere bestemt i Isdans på TV2. Han tok, sammen med Anna Pushkova, førsteplassen i 2007 i denne populære konkurransen tilrettelagt for kjendiser. I 2011 klatret han nok en gang til topps, denne gangen i 71⁰ Nord. I tiden mellom disse to krevende aktivitetene, ble det utgitt en biografi om hans Dakar-opplevelser. I 2013 var han også med på Skal vi Danse, da med blandet hell – han ble sendt ut som nr. 6 i konkurransen. Men kanskje det ikke var så dårlig likevel, siden han faktisk pådro seg et lårhalsbrudd i april samme år?