Rallycrosslegenden Martin Schanche.

Det kan være vanskelig å beskrive Martin Schanche med ord, siden få utøvere har betydd så mye for motorsporten i Norge som det Schanche har. Med sine kjappe replikker, høyt temperament og og ikke minst ferdigheter ute i løypa, var han en svært omtalt herremann. Schanche ble europamester i rallycross hele seks ganger og var i i tillegg en kjent skikkelse å se på dagsrevyen i forbindelse med fremskrittpartiet tidlig på 2000-tallet. ”Mr. rallycross”, som han blir kalt, er definitivt en av våre aller største legender innenfor motorsport.

Martin Schanche sin oppvekst var i mange perioder trøblete. Moren hans adopterte han bort tidlig og faren, som var tysk jagerpilot, omkom like etter hans fødsel. Schanche skal ha blitt mobbet i nokså stor grad, mye på grunn av hvem hans far var. Til tross for dette fant Schanche tidlig en hobby, som var i følge han selv ”biler og alt annet som ruller og går”. Nettopp dette ble et levebrød for Schanche fra han fylte 18 år. Etterhvert som tiden gikk ble Schanche mer og mer betatt av rallykjøring. Schanche fikk sin kjørelisens da han var 27 år og kunne derfor for alvor følge sin guttedrøm. Likevel var det svært vanskelig for Schanche i starten. Han hadde verken støtte i form av et team eller støtte økonomisk, så mye av hans tid gikk på å drive med ulike reparasjoner på kjøretøyet sitt. I tillegg gikk mye av hans resterende tid på å jakte etter sponsorer.

Noen år senere hadde lykken til dels snudd. Schanche bestemte seg for å satse ett hundre prosent på rallycross og to år etter denne avgjørelsen vant han sitt første europamesterskap. Schanche overasket både tilskuere og arrangører med sin svært aggressive kjøring og han ga for alvor publikum valuta for pengene. I årene som kom sluttet ikke Schanche å imponere. Han ble til slutt europamester hele seks ganger og han vant omtrent like mange norgesmesterskap. I tillegg har også Schanche klart å hevde seg i andre grener, blant annet vant han et bakkeløp i 1974 og har også et NM-sølv på isbane.

Etter sin karrière har han som sagt engasjert seg i politikken, men han har også vist sitt engasjement innenfor motorsporten. I 2017 uttalte Schanche at han ville være med å

revolusjonere forbrenningsmotoren, noe som er svært interessant å følge med på for oss motorengasjerte.

Martin Schanche har stor respekt innad i motorsportmiljøet. Ikke bare på grunn av hans meritter og titler, men også på grunn av hvordan han var med på å fargelegge sporten. Når Schanche kjørte var han nokså nådeløs og dette gjorde at mange flere ble engasjert i rallycross under hans karrière, spesielt i Norge. Schanche har satt sitt preg på sporten og har definitivt blitt et forbilde for mange unge motorsporttalenter!

Interessert i å lære mer om feber? klikk deg inn på Feber for mer informasjon.