Elektriske biler i motorsport

Økningen i elektriske biler merkes også innen motorsport. For mange er lyden av motorer et av høydepunktene under et billøp, men det kan det altså bli slutt på. Nå kommer ikke overgangen til elektriske biler til å skje over natten. Det vil først starte med egne serier og løp for elektriske biler, slik at overgangen blir gradvis.

Elektriske Formel 1 biler

Formel 1 er en av de store motorsportene, og der finnes det allerede en egen klasse som heter Formel E. Den første sesongen av Formel E startet i 2014, og fra og med sesongen 2020-21 har det blitt kjørt FIA mesterskap i denne serien, og det kåres en årlig verdensmester.

Nå skal det også komme endringer innen Formel 1. Fra og med 2026 må minst halvparten av kraften i motorene i Formel 1 komme fra elektrisitet. Dette ligger noen år fram i tid, men planleggingen er allerede i full gang. Det tar jo noen år å utvikle nye løsninger, så nå jobber lagene på spreng for å finne fram til de beste motorløsningene innen 2026.

Lading av elbiler i billøp

En av de største utfordringene har vært lading av bilene. I starten var Formel E løpene av begrenset lengde, slik at man slapp å lade batteriene underveis. Senere ble løsningen å bytte bil halvveis i løpet. Men fra og med sesongen 2022-23 kommer den tredje generasjonen Formel E biler, og de kan hurtiglades underveis i løpet! De skal kunne lades på 600kW, noe du bare kan drømme om med din egen elbil. I hvert fall foreløpig. Det finnes faktisk planer om like raske ladere for vanlige familiebiler. Da vil du kunne lade bilen din på 10 minutter, altså for eksempel mens du tar litt mat på en bensinstasjon. Eller en ladestasjon, da, som det jo vil være hvis du kjører elbil. Kanskje kommer tibber med en egen løsning for hurtiglading. Du bør i hvert fall velge Tibber dersom du vil spare penger når du lader din egen elbil. Her får du hjelp til å lade når prisen er gunstig, slik at du sparer penger.

Elektriske biler i NASCAR

Amerikanske NASCAR er en av verdens aller største sporter, og også her er det endringer på gang. Allerede i 2023 er det planlagt demo-løp med elektriske NASCAR-biler. Det er for tidlig å si om det bli en egen serie for elektriske biler, for det vil nok avhenge av interessen og mottakelsen løpene får blant publikum. Men endringer er absolutt på gang også innen denne ultra-amerikanske bilsporten.

Electric Touring Car

En annen serie for elektriske biler er ETCR (Electric Touring Car Racing). Her brukes biler som ligner litt mer på vanlige biler, men som naturligvis kjører mye raskere enn du har lov til på norske veier. Deltakerne i elektriske billøp trenger neppe å tenke på strømregningen, for de tjener bra på sponsorinntekter. Men du som privatperson bør absolutt vurdere å bytte til Tibber for å spare penger når du skal lade bilen hjemme.